Pappans roll i barnets liv är lika viktig som mammans, ändå kan man som pappa känna sig maktlös när det kommer till vårdnad om barn. Speciellt när en vårdnadstvist uppstår. Vem har egentligen ansvaret för vårdnaden av barnet och hur ser det ut vid en separation? Advokat Anna Edelhjelm hjälper oss att reda ut vad som gäller.
Vad har pappan för rätt till vårdnaden av sitt barn?
När det gäller vårdnad av barn kan situationen för pappan se olika ut beroende på vilken relation han har till mamman. Om de va gifta innan barnet föddes räknas han automatiskt som pappa till barnet och delar då ansvaret som vårdnadshavare med mamman. Gifter de sig vid ett senare tillfälle räknas båda som vårdnadshavare från och med giftermålet.
Om föräldrarna däremot är sambo eller särbo måste pappan anmäla om faderskap hos socialnämden. I samband med bekräftande av faderskap kan föräldrarna även anmäla om gemensam vårdnad om barnet. Fram till att anmälan om gemensam vårdnad skickats in är det mamman som har enskild vårdnad om barnet.
Vad händer med vårdnaden om barnet vid separation?
I de fall där föräldrar separerar och mamman har enskild vårdnad kan pappan ansöka om gemensam eller enskild vårdnad.
Vid skilsmässa fortsätter den gemensamma vårdnaden automatiskt såvida föräldrarna inte uttryckligen anger något annat i skilsmässoansökan. Om pappan eller mamman senare önskar enskild vårdnad om barnet och de inte kan komma överens kan en stämningsansökan lämnas in till tingsrätten.
Kan jag som pappa till barnet få enskild vårdnad?
Det är lätt att tänka att mamman kommer vinna vårdnadstvisten innan den ens har börjat. Som pappa har man dock möjlighet att få enskild vårdnad om det anses vara bäst för barnet.
Vad händer om mamman får enskild vårdnad?
Även om mamman får den enskilda vårdnaden har pappan fortfarande rätt till umgänge med sitt barn.
Enskild vårdnad innebär i många fall att barnet bor stadigt hos en förälder och har den andra föräldern som umgängesförälder. Det finns dock undantag där barn bor växelvis trots den enskilda vårdnaden. Den förälder som har enskild vårdnad kan inte själv bestämma i vilken utsträckning barnet ska få träffa den andra föräldern och om det finns ett fastställt umgänge av tingsrätten måste vårdnadshavaren följa domen.