Vårdnadstvist
Vårdnad, boende och umgängestvist
Vårdnad, boende och umgängestvist
Vid en skilsmässa eller separation påverkas alla inblandade känslomässigt av situationen. Föräldrarna ställs inför tuffa val som har med barnets vårdnad att göra och i vissa fall kan kommunikationssvårigheter mellan föräldrar leda till att det går ut över barnet. Då kan det vara bra att ta hjälp av en jurist för att hitta en lösning via en vårdnadstvist.
Som första steg innan en vårdnadstvist inleds i rätten är det normalt att vända sig till familjerättsenheten för att med hjälp av en tjänsteman föra ett samarbetssamtal för att nå en samförståndslösning. Om samarbetssamtalet inte hjälper är nästa steg i processen att lämna in en stämningsansökan till tingsrätten som prövar frågor om vårdnad, boende och umgänge. Rätten gör då en bedömning och beslutar om vårdnaden ska vara gemensam eller om en av föräldrarna ska ha enskild vårdnad.
Huvudregeln är att gemensam vårdnad är det bästa för barnet men om båda parter motsätter sig måste rätten fatta ett beslut om vem som ska få den enskilda vårdnaden. I övriga fall krävs tungt vägande skäl för att rätten ska besluta om enskild vårdnad.
De vanligaste skälen för enskild vårdnad är:
I de fall som slutar i enskild vårdnad beslutas även i vilken utsträckning barnet ska ha rätt till umgänge med den andra föräldern.
Då en vårdnadstvist är en känslig process för alla inblandade kan det vara bra att ta hjälp av en jurist för att få stöd och hjälp med att föra sin talan. Eftersom man lätt kan bli upprörd när det gäller ens barn är det viktigt att se till att all fakta framställs på ett sakligt sätt så att rätten kan fatta ett beslut utifrån hur situationen faktiskt ser ut.
En vårdnadstvist är inte något som är enkelt att lösa då hela familjens framtid kommer att förändras. Beroende på hur komplicerad vårdnadstvisten är kan tvisten ta allt från sex månader till två år. Det är därför svårt att ange en exakt kostnad.
Om du hamnar i en tvist vid domstol skall du i första hand söka ekonomisk hjälp via din hemförsäkring. Rättsskyddet i din hemförsäkring kan finansiera dina kostnader för ett ombud, till exempel en jurist eller advokat. Villkoren för rättsskydd kan variera mellan försäkringsbolagen. Rättsskyddet täcker i regel 80% av de nödvändiga kostnaderna för ditt ombud. Du betalar själv den resterande delen. Om det blir aktuellt hjälper vi dig att aktivera rättsskyddet i din hemförsäkring.
Om du inte har en hemförsäkring kan du vara berättigad till rättshjälp. För att få rättshjälp krävs bland annat att din inkomst inte överstiger 260 000 kronor per år och att du haft en timmes juridisk rådgivning. Den första rådgivningstimmen måste du alltid bekosta själv. Om du får rättshjälp betalar du cirka 2-40% av de totala advokatkostnaderna beroende på din inkomst. Resterande kostnader täcks av staten. Om det blir aktuellt hjälper vi dig att ansöka om rättshjälp.
Ni är alltid välkomna att kontakta oss för fri rådgivning.