I förhållanden glömmer man lätt bort att man riskerar att drabbas av ekonomiska konsekvenser om samboförhållandet eller äktenskapet upphör. Genom att skriva ett samboavtal eller äktenskapsförord skyddar man sig själv och sin partner.
Samboavtal – hur går det till?
Om man inte vill följa sambolagens regler om bodelning vid separation eller dödsfall ska man skriva ett samboavtal. Om ni som sambor väljer att skriva ett avtal angående uppdelningen av samboegendomen kan ni känna en trygghet inför framtiden om förhållandet skulle ta slut eller om en av er avlider.
I avtalet reglerar ni vilka ägodelar som inte ska ingå i bodelningen. Ägodelar som införskaffades innan ni flyttade ihop och ägodelar som saknar direkt koppling till boendet som t.ex. sparkapital, bil eller båt omfattas inte i bodelningen utan går till den som står som ägare.
Saker som ingår i bodelningen är bland annat bostad, möbler och inredning som införskaffats efter att ni flyttat ihop. Om ni som par bidragit olika mycket till hemmet eller om ni köpt en gemensam bostad men bidragit olika mycket till kontantinsats och lån kan det vara extra viktigt att diskutera ett samboavtal.
Äktenskapsförord – hur går det till?
Ett äktenskapsförord är ett avtal där man kan avtala bort hela eller delar av giftorätten och göra den till enskild egendom. Att gifta par äger allt gemensamt är inte helt sant utan när man gifter sig äger var och en av makarna fortfarande sina saker. Däremot blir tillgångarna till giftorättsgods. Detta innebär att makar har rätt till hälftendelning genom bodelning vid skilsmässa eller dödsfall.
Genom äktenskapsförordet kan man alltså komma överens om att vissa saker ska hållas utanför giftorätten. Det kan t.ex. handla om ett företag den ena av makarna byggt upp eller fritidshus och båt.
Att tänka på
- Om någon av er kräver en bodelning vid separation kommer bostad och alla tillhörigheter ni anskaffat att delas lika. Även om en av er betalt mer. Detta kan regleras genom ett samboavtal eller äktenskapsförord.
- Sambos ärver inte av varandra. Dvs om din sambo dör får du endast behålla din halva av bostaden och era ägodelar. Resten har din sambos familj rätt att ärva. Förutom samboavtal krävs här även ett testamente om du ska få behålla hela bostaden.
- Bostad och saker du äger och tar med in i samboförhållandet behåller du vid en separation.
- Se till att ni båda står som kontohavare om ni sparar pengar ihop som sambos. Vid separation kan det annars vara svårt att visa att ni båda har rätt till pengarna på kontot då eget sparande inte ingår i bodelning.
- Ett samboavtal eller äktenskapsförord är alltid bra att skriva innan du och din partner flyttar ihop eller gifter er. Har ni redan flyttat ihop eller ingått i äktenskap går det bra att skriva ett avtal i efterhand.
- Ett äktenskapsförord måste registreras hos Skatteverket för att vara gällande. Mer information på skatteverkets hemsida hittar du här
- Det kan vara svårt att få till ett samboavtal eller äktenskapsförord som reglerar fördelningen av egendomen på det sätt man har tänkt sig. Därför kan det vara bra att ta hjälp av en jurist eller advokat.
Kostnad
Att få hjälp av oss med att skriva ett äktenskapsförord eller ett samboavtal kostar vanligtvis från ? kr och uppåt beroende på uppdragets omfattning.
Ni är alltid välkomna att kontakta oss angående frågor som rör samboavtal, äktenskapsförord och testamente.