En skilsmässa är en känslosam tid samtidigt som många frågor uppstår. Hur gör jag och vad händer med mina barn och mitt boende? Vi på advokatfirman Edelhjelm hjälper dig med allt som har med skilsmässan att göra.
Skilsmässa – hur går det till?
Om du och din partner bestämt er för att gå skilda vägar är det första steget i processen att skicka in en ansökan till tingsrätten. I de fall där ni gemensamt beslutat om skilsmässa lämnas en gemensam ansökan in. Är det däremot bara är en av er som vill skiljas lämnar den personen in en stämningsansökan.
Har ni hemmaboende barn under 16 år eller om det bara är en av er som vill skiljas får ni en betänketid på 6 månader efter det att tingsrätten tagit emot ansökan. När betänketiden är över måste ni lämna in fullföljdsansökan inom 6 månader från att betänketiden tagit slut för att skilsmässan ska gå igenom. Gör ni inte detta avskrivs ärendet och ni förblir gifta.
Om det inte krävs en betänketid tar tingsrätten beslut i frågan inom ett par veckor. Därefter meddelas dom och ni är skilda.
I samband med skilsmässan behöver ni dela upp era tillgångar och skriva ner detta i ett bodelningsavtal. Normalt sett delas tillgångarna lika efter att alla skulder räknats bort. Om man däremot inte kan komma överens om hur tillgångarna ska delas kan tingsrätten utse en bodelningsförvaltare. Om det ändå inte går att komma överens kan det bli fråga om en tvångsdelning.
Att tänka på
- Om ni bråkar om vårdnad av barn eller ägodelar kan det vara bra att ta hjälp av en advokat som representerar dig i tingsrätten.
- Inför ditt första möte med advokaten bör du försöka reda ut vilka tillgångar och skulder som fanns vid tidpunkten för skilsmässan eller separationen.
- Tänk på att ändra lösenord till din internetbank och begär saldobesked från banken.
Kostnad
Tyvärr kan man inte få rättsskydd eller rättshjälp i bodelningsärenden men för det mesta finns det ett överskott i boet som täcker advokatens kostnad.
Om du hamnar i en vårdnadstvist vid domstol skall du i första hand söka ekonomisk hjälp via din hemförsäkring. Rättsskyddet i din hemförsäkring kan finansiera dina kostnader för ett ombud, till exempel en jurist eller advokat. Villkoren för rättsskydd kan variera mellan försäkringsbolagen. Rättsskyddet täcker i regel 80% av de nödvändiga kostnaderna för ditt ombud. Du betalar själv den resterande delen. Om det blir aktuellt hjälper vi dig att aktivera rättsskyddet i din hemförsäkring.
Om du inte har en hemförsäkring kan du vara berättigad till rättshjälp. För att få rättshjälp krävs bland annat att din inkomst inte överstiger 260 000 kronor per år och att du haft en timmes juridisk rådgivning. Den första rådgivningstimmen måste du alltid bekosta själv. Om du får rättshjälp betalar du cirka 2-40% av de totala advokatkostnaderna beroende på din inkomst. Resterande kostnader täcks av staten. Om det blir aktuellt hjälper vi dig att ansöka om rättshjälp.
Ni är alltid välkomna att kontakta oss för fri rådgivning.